VEĽKÝ ÚSPECH: Lúčničiari si na Sicílii vyspievali 2. miesto

19.07.2023 Celý región

Bratislava 18. júla (TASR) - Spevácky zbor Lúčnica pod vedením umeleckej vedúcej a dirigentky Eleny Matušovej má za sebou účasť na 8. ročníku medzinárodného festivalu speváckych zborov InCanto Mediterraneo 2023, ktorý sa konal 10. - 15. júla v talianskom meste Milazzo.

"Pozostával zo súťažnej a nesúťažnej časti," približuje manažérka speváckeho zboru Linda Berlinová podujatie, na ktorom sa zúčastnilo celkovo 11 speváckych zborov zo šiestich krajín sveta. Okrem Slovenska boli zastúpené Poľsko, Slovinsko, Izrael, Taiwan a Taliansko.

V nesúťažnej časti sa lúčničiari predstavili sicílskemu publiku na samostatnom koncerte. Podľa Berlinovej na ňom odzneli skladby rôznych štýlových období a žánrov, no predovšetkým sa zbor prezentoval úpravami slovenských ľudových piesní.

"V súťažnej časti spevácky zbor vystúpil v kategórii Musica Sacra, pričom výber skladieb striktne zohľadňoval kritériá stanovené organizátormi," vysvetľuje Berlinová k vystúpeniu spevákov zo Slovenska v súťažnej časti festivalu, na ktorom spievali skladby autorov G. P. da Palestrinu, A. Brucknera, N. Kedrova, A. Březinu a H. T. Burleigha.

"Umelecký výkon a snahu lúčničiarov napokon odborná porota ocenila vynikajúcim 2. miestom," poznamenáva Berlinová. Výkony a celkovú prezentáciu speváckeho zboru podľa jej slov mimoriadne pozitívne hodnotili publikum, odborná porota aj umelecké vedenie festivalu.
 

Vyberte región